• Az exponálás egy pillanatot búcsúztat: a jelenből a gombnyomás pillanatában múlt lesz. A képen annak lenyomatát őrizzük – ami volt.”

    Bözödújfalu hűlt helye, képekben


    A ma már nem létező falu Erdőszentgyörgytől 5 kilométerre, a Küsmöd-patak partján helyezkedett el. Első okiratos említése 1566-ból származik. 
    Különlegességét az adta, hogy katolikus, unitárius, görögkeleti és székely szombatos felekezet egyaránt megtalálható volt a településen.
    Az 1980-as években a falurombolás áldozatául esett, egy itt létesített víztározó feltöltése nyomán gyakorlatilag eltűnt mint település. A falucska házai, két temploma, középületei mind víz alá kerültek.
    1992-ben még 126-an éltek a düledező házakban, a lábon állókban még mindig laknak, bár a tervek szerint a falu minden lakóját ki kellett volna telepíteni.
    A település emlékét egy falmaradványon elhelyezett márványtábla őrzi. Napjainkban egyre többen gondolnak és tesznek valamit a tó nyújtotta lehetőségek kihasználására, bár a vízből kiálló korhadt farönkök és az emlékek kísérteties benyomást keltenek



    Az első világháborúban elesett hősi halottak emlékoszlopát Sükösd Árpádnak 1996-ban sikerült kimenteni.



    A Sükösd Árpád által 1995-ben emelt emlékmű, rajta a következő szöveggel:
    "A tó fenekén Bözödújfalu nyugszik, 180 házának volt lakói szétszórva a nagyvilágban ma is siratják. A diktatúra gonosz végrehajtói lerombolták, és elárasztották, ezzel egy egyedülálló történelmi-vallási közösséget szüntettek meg, melyben különböző nemzetiségű és felekezetű családok éltek együtt évszázadokon át, egymást tisztelve, és szeretve, példás békességben. Immár a katolikus, unitárius, görög katolikus és a székely szombatosok fohászai örökre elnémultak. Legyen e hely a vallásbéke helye és szimbóluma."














    Reményik Sándor: Atlantisz harangoz  

    Mint Atlantisz, a régelsüllyedt ország, 
    Halljátok? Erdély harangoz a mélyben. 
    Elmerült székely faluk hangja szól 
    Halkan, halkan a tengerfenéken. 
    Magyar hajósok, hallgatózzatok,
    Ha jártok ottfenn förgeteges éjben: 
    Erdély harangoz, harangoz a mélyben.



    Follow me on Facebook  ,  Twitter ,   500px ,   Instagram,    My website

    0 megjegyzés:

    Megjegyzés küldése

     

    Meet The Author